3. Helse og livsstil

3.6 Sammendrag Helse og Livsstil

Her får du en oppsummering fra emnet Helse og livsstil. Dersom du ikke gjenkjenner et punkt eller føler deg utrygg, gå tilbake og jobb litt mer med dokumentet, ta notater og repeter!

  • Kroppen er en maskin! Ved hjelp av næringsinntak, vann og oksygen fra luften kan den menneskelige organismen skaffe seg energi til å opprettholde livet og utføre alle oppgaver
  • Lungene er konstruert til å oppta oksygen fra luften slik at blodet kan frakte oksygenet til alle cellene i kroppen
  • Fordøyelsen består av munnhule, spiserør, mage, tynntarm og tykktarm og endetarm. Nedbrytningen av maten starter allerede i munnhulen hvor maten tygges og tilsettes spytt slik at nedbrytningen av stivelse starter. I magesekken tilsettes galle som fordeler fettet i små perler og syre og proteinspaltende enzymer deler proteinene opp i sine bestanddeler – aminosyrene. Det er 20 ulike aminosyrer, hvorav 8 er essensielle
  • I tynntarmen spaltes proteiner, fett og karbohydrater til små molekyler som transporteres gjennom tarmveggen over i blodet, også vitaminer, mineraler og sporstoffer tas hovedsaklig opp i tynntarmen. Men noen salter og vann tas opp i tykktarmen der også livsviktig vitamin K dannes og tas opp i blodet – før innholdet tømmes ut gjennom endetarmsåpningen som avføring. Lever og nyrer renser blodet for avfallsstoffer og gjenopptar næring og omfordeler stoffene. Leveren bryter ned giftstoffer og lagrer vitaminer og karbohydrater.
  • I cellene tas sukker (glukose) og andre næringsstoffer opp, fett i form av fettsyrer og glycerol, aminosyrer og monosakkarider (glukose).
  • Celleåndingen er en prosess som foregår i våre celler hvor energiinnholdet i næringsstoffene frigis i form av det energirike ATP-molekylet som gir energitilførsel til nervecellers aktivitet, hormoners og proteiners oppbygning og muskelbevegelse i kroppens organer og lemmer. Lær deg celleåndingen når glukose reagerer med oksygen og danner karbondioksid og vann! Lær deg de kjemiske symbolene også! Vit at fett og proteiner også kan forbrennes tilsvarende sukker i celleånding og gi energi. Overskuddet – energien vi ikke rekker å omsette i det daglige – lagres som fett.
  • Proteinsyntese er en reaksjon hvor aminosyrer fra fordøyelsen av proteiner bygges opp igjen til egne proteiner som bygger opp organismen vår, muskelproteiner, proteiner til oppbygning av hormonstoffer, sener, hinner, hud, negler og hår.
  • Vi trenger en rekke essensielle stoffer (stoffer vi må ha gjennom mat), dette omfatter essensielle aminosyrer, fettsyrer og stoffgrupper vi kaller vitaminer, mineraler og sporstoffer. Dette er hjelpestoffer så kroppens celler kan bygge opp strukturer og gjennomføre livsnødvendige prosesser. Lær noen eksempler på hver gruppe!
  • I det moderne samfunnet er det lett å få et usunt forhold til mat på grunn av ulike påvirkninger fra miljøet rundt oss. Kroppsarbeid er erstattet av stillesittende aktiviteter og automatisering slik at vi trenger mindre energi gjennom kosten. Sukkerholdig mat og drikke settes også i sammenheng med en dårligere folkehelse. Næringsmiddelindustri og moteindustri påvirker oss med reklame og gir mange problemer med selvbilde og livsstils-vaner. Lær deg punktene for gode matvaner på slutten av dokumentet om kostholdsråd i et påvirkelig samfunn, og drøfte det i forhold til hvordan samfunnet påvirker deg med små og store måltider og drikker.

Vi skal i kapitel 6 sammenfatte Helse og livsstil med begrepet bærekraft. Vi postulerer foreløpig disse punktene:

  • Verden har svært ulik fordeling av goder, og rike land importerer matvarer fra fattige land hvor dets innbyggere selv ikke får et helsemessig godt kosthold. Mat-tilgang begrenser antall mennesker på jorda og mange barn dør tidlig av underernæring. Samtidig brødfør et fåtall stivelsesholdige matvarer som ris, mais, hvete, cassava og potet milliarder av mennesker i land med høy befolkningsvekst.
  • Befolkningsveksten i verden har doblet seg på får år og legger beslag på verdens ressurser – og verdens bærekraft avtar på grunn av tap av natur og forurensning. Det antas likevel at verdens befolkning kan stabilisere seg på rundt 11 milliarder mennesker da barnetallet avtar i mange land som får bedre levekår – gode virkemidler er utdanning, likestilling, prevensjon og samarbeid mellom land om fordeling av goder og forpliktende miljøavtaler.
  • Du og jeg kan gjøre mye for å redusere matsvinn, bruke kortreist mat og bruke alternative matkilder som bruk av utmarksressurser, utradisjonelle matkilder i hav og på land, og bevisstgjøre oss andelen av animalsk i forhold til vegetabilsk føde. Bra for både kropp og klode! Vi går videre inn på dette i kapitel 6 om bærekraft.